CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 30.08.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Celníci zajistili v prodejně 90 lahví alkoholu

Karlovarští celníci včera zajistili v prodejně se smíšeným zbožím v obci Žlutice na Karlovarsku 90 lahví alkoholu, které nebyly opatřeny kontrolní páskou. Lahve s vodkou a tuzemákem opatřené etiketami  českého výrobce nebyly vystavené přímo mezi zbožím v prodejně, ale celníci je našli  ve skladovacích prostorách.
Celníci zboží zajistili a majitele prodejny čeká správní řízení, ve kterém mu může být udělena pokuta až 5 milionů korun. Kromě toho celníci budou zjišťovat, zda-li se nejedná o padělky originálních lihovin.
Prodejem padělaných lihovin dochází ke klamání spotřebitele, jelikož obsah lahve většinou neodpovídá složení, které je deklarováno na etiketě. Většinou je v pančovaných lihovinách menší obsah lihu. V loňském roce, bezprostředně po účinnosti zákona o povinném značení lihu se celníci setkávali při kontrolách s neznačenými lihovinami velmi zřídka, ale v posledním roce se začali na trhu znovu objevovat.
Například na jaře letošního roku se na trhu v Karlovarském kraji objevil rumu STROH, který by měl podle etikety obsahovat 78% alkoholu, ale  padělky obsahovaly maximálně 39 % alkoholu. Následně celníci v rámci pátrací akce Drát zjistili, že rum pocházel z nelegální výrobny lihovin na Olomoucku.


 

   

Bc. Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   724 060305
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky